ЧЕСТИ КОЖНИ ПРОБЛЕМИ

Показания

Невродермит (атопична екзема, ендогенна екзема, атопичен дерматит):

Това е хронично кожно заболяване, при което кожата реагира със свръх чуствителност към външни или вътрешни фактори.
Невродермитът, сенната хрема и алергичната астма оформят атопичният кръг. Невродермитът често започва още в ранното детство - след 6 месечна възраст, и може да рецидивира през целия живот или напълно да изчезне с пубертета. Обичайно 10-15% от всички подрастващи са засегнати от невродермит, като тази тенденция се повишава през последните години.
Основните симптоми на невродермит са суха кожа и сърбеж, повишена склонност към възпаление, която се базира на промененото състояние на съпротивителните й сили, повишена пропускливост на различни дразнители и намалена способност за борба с кожните инфекции. Стресът и потта засилват тези симптоми.
Невродермитът не се лекува, но симптомите му се повлияват успешно. Терапията включва постоянна и подходяща грижа за кожата, която е специфично насочена към подпомагане нуждите на кожата – като например, серията на Sebamed за суха кожа.

  • ПСОРИАЗИС:

Това е хронично кожно заболяване, което при по-тежки случаи може да засегне ставите и вътрешните органи. Псориазисът протича на пристъпи. Между пристъпите кожата може да възвърне нормалния си вид. Пристъпите могат да се предизвикат от климатични фактори, удари, стрес, инфекции, различни вредители, лекарства, алкохол и др. Между 1% и 2% от българското население страда от псориазис.
Понякога заболяването протича по-леко, като се изявява с бяло и сухо лющене на скалпа. Друг път поради нарушение в зреенето на кожните клетки се появяват червени плаки, които бързо се покриват с мъртви рогови клетки като сребрист пърхот. Ако пърхотът се премахне се вижда много тънка кожа. Напукването й води до точковидно кървене - типичният признак на псориазиса.
Заболяването може да засегне пръстите и ноктите. Нормално псоризисът не сърби, с изключение на скалпа. Практически не може да бъде излекуван, но симптомите му могат успешно да бъдат повлияни.
Постоянната грижа за кожата може да помогне, да се забавят и отложат рецидивите. По време на пристъп правилната грижа за кожата подпомага основното лечение. Тъй като кожата със псориазис обикновено е суха, всички продукти на Sebamed за суха кожа са изключително подходящи.

  • АКНЕ:

Заболяване на мастните жлези, което засяга около 80% от подрастващото българско население. При акнето често се наблюдава наследствена обусловеност. Мъжете са по-засегнати от жените. Акнето може да се появи и на по-късна възраст – 20, 30 и дори 40 годишна. Мъжките хормони увеличават мастната секреция на мастните жлези. Кожните клетки във фоликулите имат нарушено зреене и се слепват. Слепените мастни и рогови клетки запушват отворите на порите. По този начин се образува комедон. При размножаването на някои видове бактерии в запушените пори се получава възпаление и се оформят пъпки и черни точки. Акне има различни изяви. Има разлика между акне комедоника и акне папуло-пустулоза. Тежките форми на акне, като акне конглобата, акне инверса или акне фулминанс са редки. Акне козметика се причинява от използването на мазни козметични продукти.
Обичайно акне, което се появява през пубертета изчезва спонтанно след 20 годишна възраст. За лечението на по-тежките форми на акне има налични много лекарствени средства на пазара. По-леките форми на акне могат да бъдат третирани с правилна грижа за кожата. Нежното почистване и грижа са задължителни.

При проблемна, акнетична кожа трябва да се използват продукти без мазнини и сапун, и с рН 5,5.

Лекарствените продукти и продуктите за грижа за кожата имат нужда от няколко седмици за да възвърнат здравето на кожата и така да намалят акнето. За по-бързо лечение гел, крем или друго средство против пъпки може да бъде прилагано директно върху лезиите.

Себамед Clear Face е серия за грижа за кожата, която подпомага лечението на акне, но тези продукти могат да се използват и като профилактика при мазна или смесена кожа склонна към акне.

  • ДИАБЕТ:

Диабетът е заболяване на панкреаса, който продуцира по-малко или въобще не продуцира инсулин. Намалената продукция на инсулин води до увеличена кръвна захар. Поради влиянието си върху метаболизма и двата типа диабет (I и II) увреждат кожната функция. Особено при диабет тип II, може да се открие тежко увреждане на кожата на ръцете и краката. Кожата е суха и сърбяща и има увеличен риск за гъбични инфекции на кожата на краката.

Правилната грижа за кожата може да предпази сухата и сърбяща кожа. Серията на Себамед за суха кожа с рН 5.5 не само подпомага защитната киселинна мантия на кожата, но и предпазва от развитието на гъбични инфекции.

  • АЛЕРГИИ:

Раздразнението и възпалението на кожата винаги води до зачервяване, чувство за опънатост, сърбеж или парене, и често се оформят пустули или уртики. Това може да се дължи на няколко фактора: свръх сухота на кожата, раздразнение от слънцето, вятър, вредни субстанции, които са в контакт с кожата или алергии, т.е. свръхчувствителност към субстанции, които са безвредни, но имунната система погрешно ги приема, като рискови и се бори с тях, чрез отбранителна реакция. Без допълнително изследвания не е възможно да се каже какво е причинило кожната реакция при всеки отделен случай.

По принцип е възможно да се намали риска от реакция на кожата, чрез нежна грижа: без миене или къпане повече от два пъти на ден и без чести или дълги вани, да не се ползва много гореща вода или много препарат, заедно с редовна грижа според индивидулания тип кожа. 

Раздразнената или възпалена кожа трябва първо да бъде измита само с вода и да не се маже с крем. Ако реакцията намалее след ден или два, то тогава е много вероятно реакцията да е била предизвикана от почистващите или козметичните продукти.  Но само дерматолог може да определи чрез тест за алергии дали е раздразнение или алергична реакция. Това позволява на пациента да предотврати друга такава реакция чрез избягване на алергена, след като е бил идентифициран.

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)