Фактори, влияещи на кожата

Околна среда

Замърсяването на въздуха, цигареният дим, автомобилният пушек, градският смог стресират кожата, изсушават я и причиняват нейното раздразнение. Заедно с други отрицателни външни и вътрешни влияния това води до възпаление със зачервяване, сърбеж, парене и обриви по кожата. Постоянният контакт на кожата със замърсители от околната среда като азотни оксиди, озон, фини частици и сажди води до увеличена чувствителност на кожата и ускорява процесите на стареене. Цигареният дим – без значение дали става дума за активно или пасивно пушене – също ускорява процесите на стареене на кожата. Хората с невродермит могат да развият екзема когато са в контакт с треви, полени, животински косми или домашен прах.

Хранене

Кожни заболявания поради недостатъчно хранене са сравнително редки в наши дни. Това се случва основно при по-възрастни хора или такива, които имат нужда от специални грижи. В тези случаи кожата става суха и зарастването на раните често е затруднено.
Добре балансираното хранене с достатъчно витамини и минерали подпомага здравето на кожата. Особено вредното влияние на замърсяването, климата и слънцето води до увеличени нужди от грижа за кожата. От друга страна излишъкът от витамин В може да влоши акнето, излишъкът от витамин А води до лющене на кожата, а излишъкът на каротен - до жълтеникаво оцветяване. Хората с невродермит може да страдат от екзема, когато приемат определени храни. Все пак не съществува обща диетична препоръка за здрава кожа.

Климат

Умереният, влажен климат е идеален за кожата. Вятърът, сухият въздух, студът, топлината и слънцето стресират кожата, дехидратират я и ускоряват нейното стареене. Освен външния климат, микроклиматът вътре в помещенията също играе важна роля. Чувствителната и суха кожа страда от климатици и отопление, особено когато помещението не се проветрява и овлажнява достатъчно често и добре.

Стареене на кожата

С напредване на възрастта, поради нормалните процеси водещи до промяна в хормоналния баланс на организма, кожата обикновено става по-суха и по-тънка, като повърхностният ѝ рогов слой се задебелява. Това води до намаляване на еластичността и прави кожата по-груба по повърхността. Ранното приложение на продукти против стареене забавя процеса на стареене. Но дори и когато бръчките вече са видими, състоянието на кожата може значително да се подобри чрез подходяща грижа, която допълнително изглажда фините линии и забавя процесите на стреене.

•    Научете повече за грижата за кожата.

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)