Структура на кожата

Хидролипиден слой

Жлезите в кожата продуцират непрекъснато съставки, които се смесват на повърхността на кожата, за да образуват естествен защитен слой наречен хидролипиден (хидро –вода, липид - мазнини). Хидролипидният слой, подобно на роговия, има кисело рН 5.5 и е част от киселинната защита на кожата, която я предпазва от дехидратация, увреждане и заболяване.

Естествените ензими на кожата, които образуват хидролипидният слой са активни и работят само при леко кисело pH на средата със средна стойност от 5.5. При по-високи стойности на pH, тези ензими се инактивират, спират да работят и биват унижощени от други ензими, които са активни при по-високите от 5.5 стойности на pH, което създава предпоставка за изсушаване и трайно увреждане на кожата.

Затова е важно да се използва козметика с pH=5.5, а не с неутрално или алкално (pH≥7). Единствено използването на козметика с pH 5.5, осигурява оптимана среда за възстановяване и образуване на естетственият защитен хидролипиден слой на кожата.

Окосмяване

Всички хора имат от 85 000 до150 000 косъма. Хората с руса коса имат най-много косми, а тези с червена най-малко. Всеки отделен косъм е дебел около 0.08 mm и расте с около 0.1-0.2 mm на ден. Това прави общо 30 m коса и 6 cm2 космена тъкан.

Косата е 90% кератин. Тя расте нагоре от корена, който се намира в космения фоликул. За период между 2 и 6 седмици коренът постоянно продуцира нов материал, образувайки общо 80 cm коса. След това има период на покой от 2 седмици преди коренът да започне да произвежда нов косъм, който избутва предшественика си към кожната повърхност докато изпадне.

Проверете какъв е Вашият тип коса тук, отговаряйки на нашите 7 въпроса за персонализирана диагностика.

Рогов слой (Stratum corneum)

Роговият слой е разположен в епидермиса и е с дебелина около 0.02 mm. Той се оформя от мъртви кожни клетки (корнеоцити) и мазнините (епидермални липиди) между тях. Дебел е само 0.02 mm. Предпазва от загуба на вода (дехидратация) и от дразнители, алергени и патогени, които причиняват заболявания.

Роговият слой не е с неутрално рН, а с леко кисело рН със стойност 5.5. Този кисел слой е незаменим като защитна бариера. Затова е важно да се използва козметика с pH=5.5, а не с неутрално (pH=7). Използвайки козметика с pH 5.5, се заздравява естетствената защитна функция на кожата. Естествените овлажняващи фактори (ЕОФ) в роговият слой задържат водата и осигуряват допълнителна протекция на кожата от дехидратация.

Дерма (dermis)

Дермата е средният слой на кожата. Той с дебелина около 1 mm. Съдържа еластични съединително-тъканни влакна, мрежа от кръвоносни съдове, нервни окончания и нервни влакна. Космените фоликули, мастните жлези и потните жлези са част от епидермиса, но основата им е в дермата.

Еластичността на дермата се дължи на твърди колагенови и разтегливи еластинови влакна, и разположени между влакната богати на влага молекули на основата на глюкозаминогликани. И трите компонента се образуват от съеднително-тъканните клетки (фибробласти).

Промените във вида, които се получават при стареенето (бръчки, уморена отпусната кожа) са следствие от скъсване и слепване на влакната, и загуба на способността им да абсорбират влага.

Потни жлези

Потните жлези образуват секрет съдържащ до 98% вода, заедно с метаболитни продукти и соли, които охлаждат кожната повърхност, посредством изпаряване и затова са важна част от терморегулацията на тялото. Свежата пот има естествен мирис. Но след като кожните бактерии разградят потта, се получава неприятна миризма на тялото. Секретите образувани от апокринните потни жлези, които се намират в някоичасти на тялото, също допринасят за миризмата на тялото. Отделената течности чрез кожата е леко кисела и образува част от защитния слой на кожата.

Мастни жлези

Мастните жлези секретират мастна субстанция (себум), която предпазва и заглажда повърхността на кожата и косата. Тяхната активност се контролира от хормони (андрогени). Себума има леко кисела реакция на рН и също образува част от защитния слойна кожата.

Мастна тъкан (дебела до 10см)

Мастната тъкан – основния компонент на хиподермата е с дебелина до 10 сm. Тя играе ролята на склад, в който се съхраняват неизползваните хранителни вещества. След прием хранителните вещества, ако не се използват за енергия от тялото, се превръщат в липиди, които се съхраняват в мастната тъкан до момента, в който има нужда от тях, превръщайки ги в енергия. Мастната тъкан също така топлоизолира тялото.

 

Структура на кожата

 

Цялата кожа:

 • площ от 1.5-2 м2
 • 0.1 до макс. 1 см дебелина
 • тегло 10-20 кг

На квадратен сантиметър кожа:

 • около 6 милиона клетки
 • около 5,000 нервни окончания
 • около 400 см нервни влакна
 • около 200 рецептори за болка
 • около 100 см кръвоносни съдове
 • около 100 потни жлези
 • около 15 мастни жлези
 • около 12 студови рецептора
 • 5 косъма
 • 2 рецептора за топлина
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)