Кожа

Кожата е най-големият външен орган на тялото. С площ от 2 кв.м. представляващи 16% от общото ни тегло, тя е първата защитна бариера между човека и околната среда. Огледалото, което отразява състоянието на организма. Изпълнява ролята на фронтова линия за да защити тялото ни от бактерии и вируси. Има важна сетивна функция, чрез нея усещаме най-лекото докосване и болка, топлината и студа на заобикалящия ни свят. В кожата са разположени голям брой нервни окончания, чрез които тя възприема всички дразнения на околната среда. Тя е част от нашата имунна система и участва в топлообмяната и регулацията на водния баланс в организма. Служи като енергиен резерв, именно в нея се синтезира жизнено необходимия витамин D.

Структура и функция на кожата

Като всеки друг орган, кожата има специфична структура, която й позволява да изпълнява своите функции. Отвън на вътре, разграничаваме 3 основни тъканни слоя, които се подразделят на още слоеве.

Основните 3 са следните:

 • външен слой ( епидермис )
 • дерма ( наричан още кориум )
 • хиподерма

Епидермисът и дермата, заедно образуват кожата. Към кожата се причисляват кожните придатъци – като косми, нокти и различни жлези. Тя е тази,  която предопределя голяма част от външния вид на човека.

 • Епидермисът е най-външният слой, който виждаме и докосваме. Той ни предпазва от токсини, бактерии и загуба на течности. Покрит е от емулсия от вода и липиди (мазнини), известна като хидролипидна обвивка. Тази обвивка, се поддържа чрез секрецията на потните и себумните жлези и спомага за поддържането на обема на кожата, изпълнявайки ролята на допълнителна бариера срещу бактерии и гъбички. Водната част на тази обвивка е позната като защитна киселинна мантия. Тя съдържа: Млечна киселина и различни аминокиселини от потта. Свободни мастни киселини от себума. Аминокиселини, пиролидинова карбоксикиселина и други естествени хидратиращи фактори, които са основно вторични продукти на процеса на кератинизация.

  Епидермисът се състои от различни клетки, като 95% от тях са кератиноцитите. Различаваме 4 основни подслоя – от дермата към повърхността тези слоеве са базален, шипчест, зърнест и рогов. Най-дълбокият му слой е образуван от клетки, които непрекъснато се делят. Новите клетки, чиито брой нараства постоянно, избутват старите в по-горните слоеве. В този слой се срещат клетки (меланоцити), които произвеждат тъмния пигмент меланин. Той поглъща вредните ултравиолетови лъчи от слънчевата светлина и така предпазва клетките в по-дълбоките слоеве на кожата. Доказателство за неговото действие е фактът, че през лятото при продължително пребиваване на море или планина, количеството на този пигмент се увеличава.

  Естествените ензими на кожата, които образуват хидролипидната обвивка/слой са активни и работят само при леко кисело pH на средата със средна стойност от 5.5. При по-високи стойности на pH, тези ензими се инактивират, спират да работят и биват унижощени от други ензими, които са активни при по-високите от 5.5 стойности на pH, което създава предпоставка за изсушаване и трайно увреждане на кожата.

  Затова е важно да се използва козметика с pH=5.5, а не с неутрално или алкално (pH≥7). Единствено използването на козметика с pH 5.5, осигурява оптимална среда за възстановяване и образуване на естетственият защитен хидролипиден слой на кожата.

  !!! Любопитно :

 • Човешката кожа се сменя средно около хиляда пъти в живота ни.
 • Около 70% от праха в домовете ни се състои от мъртви кожни клетки. Причината е, че този орган изхвърля мъртвите си клетки на всеки 24 часа и се „подновява “на всеки 28 дни. Това се случва доста лесно, тъй като на всяка минута произвеждаме около 40 000 кожни клетки.
 • Всички хора имат един и същи пигмент, който отговаря за цвета на кожата – меланин. Разликата в цвета между хората от различните раси и между тези от една и съща раса се крие в това колко от този пигмет се съдържа и е разпределен в кожата.
 • Начинът, по който спим, влияе на кожата ни. Научно доказано е, че ако спим по корем с лице на възглавницата или настрани, е вероятно да предизвикаме поява на бръчки.

 

     Дермaта е дебелият, еластичен, но стегнат среден слой на кожата. Той предпазва тялото с омекотяващия си ефект, възможността си да подхранва тялото и да изхвърля ненужни вещества, както и със способността за потене. Основните структурни компоненти на дермата са колеган и еластин, съединителни тъкани, които дават сила и гъвкавост и са жизнено важни компоненти на здравата кожа с младежки вид. Тези фибри са втъкани като гелообразно вещество (със съдържание на хиалуронова киселина), което има голям капацитет за привличане на вода и спомага поддържането на обема на кожата. Фактори на начина на живот и външната среда, като например слънцето и температурните промени оказват влияние върху нивата на колаген и еластин и върху структурата на заобикалящото ги вещество. С напредване на възрастта ни естественото производство на колаген и еластин се забавя, а способността на кожата да задържа вода намалява.  Кожата изглежда по-отпусната и се появяват бръчки.

Дермата играе ключова роля в защитата на тялото от външни влияния и подхранва отвътре външните слоеве на кожата: 

 • Дебелата й стегната текстура спомага за омекотяване на външни удари и при нанесени вреди съдържа съединителна тъкан като фибропласти и мастоцити, които лекуват раните.
 • Богата е на кръвоносни съдове, които подхранват епидермиса, като същевременно отстраняват отпадъците.
 • Себумните жлези (които доставят себум на повърхността на кожата) и потните жлези (които доставят вода и лактична киселина) са разположени в дермата. Тези флуиди се комбинират при изграждането на хидролипидната обвивка.
 • В дермата се намират и лимфните съдове, сензорните рецептори, корените на косъма: удебеления край, в който се развива косъмът.                                                                                                                                                 
 •  !!! Любопитно...

   Всички хора имат от 85 000 до150 000 косъма. Хората с руса коса имат най-много косми, а тези с червена най-малко. Всеки отделен косъм е дебел около 0.08 mm и расте с около 0.1-0.2 mm на ден. Това прави общо 30 m коса и 6 cm2 космена тъкан.

  Косата е 90% кератин. Тя расте нагоре от корена, който се намира в космения фоликул. За период между 2 и 6 седмици коренът постоянно продуцира нов материал, образувайки общо 80 cm коса. След това има период на покой от 2 седмици преди коренът да започне да произвежда нов косъм, който избутва предшественика си към кожната повърхност докато изпадне.

       Хиподерма

 • Изградена е от мастна и рехава влакнеста съединителна тъкан. Дебелината на този слой е различна в различните участъци на кожата и зависи от храненото, пола и наследствените особености.Това е най-вътрешният слой на кожата ни и съхранява енергия, като същевременно омекотява и изолира тялото. Състои се основно от:

 • Мастни клетки (дипоцити): групирани в подобни на възглавнични образувания.
 • Специални колагенни влакна : свободна съединителна тъкан с гъбеста консистенция, която придържа мастните клетки.
 • Кръвоносни съдове.

 

Мастните жлези секретират мастна субстанция (себум), която предпазва и заглажда повърхността на кожата и косата. Тяхната активност се контролира от хормони (андрогени). Себума има леко кисела реакция на рН и също образува част от защитния слойна кожата.

 

Мастната тъкан – е основния компонент на хиподермата. Тя играе ролята на склад, в който се съхраняват неизползваните хранителни вещества. След прием хранителните вещества, ако не се използват за енергия от тялото, се превръщат в липиди, които се съхраняват в мастната тъкан до момента, в който има нужда от тях, превръщайки ги в енергия. Мастната тъкан също така топлоизолира тялото.

 

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)